Què és la suma de verificació?

Perroger

Què és la suma de verificació?

Potser a vegades t’has fixat en descarregar un software, que al costat de l’enllaç de descarrega o en algun lloc proper, hi apareix l’anomenada suma de verificació o checksum, un conjunt de números i lletres sense massa sentit aparent.

Per a què serveixen aquests números i lletres i perquè els desenvolupadors de software les posen?

Checksum del programa Ccleaner per a windows.

La suma de verificació, o checksum en anglès, és una mesura per a protegir la integritat de les dades i verificar que aquestes no han estat corrompudes o modificades. Els algoritmes més habituals són SHA-1, SHA-2, CRC32 i MD5.

Aquest checksum s’obté al realitzar una suma de cada un dels bytes del software o arxiu en qüestió, i per tant donarà sempre el mateix resultat en un mateix arxiu. Resulta doncs una bona manera de comprobar que dos arxius són exactament el mateix i no han estat modificats per, per exemple, malwares o pirates informàtics amb males intencions.

Sí usem sistemes Windows una bona solució per a fer aquest tipus de comprovacions és ChecksumCalculator de SoftSea.com. Una senzilla aplicació que ens permet calcular la suma de verificació de qualsevol arxiu, i comparar-lo amb la suma que ens han ofert.

Comprovem que l’executable de Ccleaner no ha sigut modificat ja que el checksum coincideix.

Per a sistemes Linux tenim diverses opcions. La més bàsica comprovar-ho amb el terminal. En cas de que necessitem una GUI ho podem fer per exemple amb GtkHash.

Quant a l'autor

roger administrator

Administrador de sistemes, desenvolupador web, docent i gamer des de sempre.

Deixeu una resposta