Raspberry Pi: L’ordinador monoplaca.

Perroger

Raspberry Pi: L’ordinador monoplaca.

El Raspberry Pi és un ordinador monoplaca i de baix cost desenvolupat en el Regne Unit per la Fundació Raspberry Pi. L’objectiu principal d’aquest disseny és estimular l’ensenyança de les ciències de la computació.

Eben Upton, creador original del projecte Raspberry Pi, pensava que els ordinadors personals als quals estem acostumats tots a dia d’avui, havien arribat a un punt de facilitat d’ús que no permetien a la gran majoria de la gent aprendre i comprendre com funcionen realment les màquines que ens envolten, i que en un futur podria ser terrible pensar que només una petita part de la població sabés programar. T’imagines que només uns quants sabessin llegir i escriure? Com explicarien la realitat a la resta de la població? Com de manipulables serien aquesta gran majoria d’ignorants?

Eben Upton amb un Raspberry Pi.

Amb aquesta idea com a bandera, la de que tothom pogués tenir a casa seva un ordinador petit, de baix cost i que permetés al usuari aprendre una nova” manera de pensar: el pensament computacional (dit d’una altra manera: aprengués a programar), Eben va crear el mini-ordinador Raspberry Pi.

Raspberry Pi, que significa gerd, rep el seu nom de la tradició dels anys 70 i 80 d’anomenar les empreses tecnològiques amb noms de fruita (Tangerine Computer System, Apricot Computer, Acorn…), i del llenguatge Python, ja que aquest havia de ser el principal i únic llenguatge amb el qual funcionaria el sistema. Amb el temps però no ha sigut així del tot, tot i que n’ha mantingut el nom.

Logotip de Raspberry Pi

En el moment d’escriure això, la versió més moderna i potent d’aquest ordinador s’anomena Raspberry Pi 3 B+ i disposa d’unes especificacions espectaculars per al seu tamany i preu, que és d’uns 35€ (placa sola sense cap altre complement).

L’aparell està alimentat amb una CPU Broadcom ARMv8 de 64 bits a 1.4GHz, 1GB de RAM, Port Ethernet i Wireless, Bluetooth, 4 ports USB 2.0, sortida HDMI i d’audio, port de Micro SD (amb el qual carregarem el SO) i un 40 pins GPIO programables.

Consumeix 5V amb 2,5A, que es connecten amb un port microusb. A la practica podem usar la majora de carregadors de mòbil.

Aquesta és la versió 3B+, llançada el 2018.

El sistema operatiu ideal per a començar és Raspbian+Noobs, una adaptació de la popular distribució Debian (GNU Linux), que ens ofereix un entorn d’escriptori ja preparat per a utilitzar.

Captura de pantalla de Noobs.

A partir d’aquí el límit serà la nostra imaginació. Hi ha multitud d’idees i projectes per a fer amb Raspberry Pi i centenars de complements que podem comprar i instal·lar. Podrem fer càmeras de fotomatón, càmeras de seguretat, reguladors de llum, instruments, vídeoconsoles retro, cotxes teledirigits, impressores sense fils, media centers i pràcticament qualsevol cosa que necessiti d’un ordinador.

Ja tens el teu Raspberry Pi preparat per portar a terme el teu projecte, o simplement per aprendre?

Referències i enllaços interessants.

Pàgina oficial: raspberrypi.org
Raspberry Pi a wikipedia: wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi
Tutorial d’introducció a Raspberry Pi: programarfacil.com/blog/raspber…

Quant a l'autor

roger administrator

Administrador de sistemes, desenvolupador web, docent i gamer des de sempre.

1 comment so far

Carmen Jiménez GómezPublicat al1:31 pm - abr. 6, 2019

Recordo que ens vas parlar del Raspberry a classe! Es una gran eina! La tinc a la meva llista de pendents hehe.

Deixeu una resposta