El català a la xarxa (I). Youtubers, streamers, casters i altres especímens.

Perdani

El català a la xarxa (I). Youtubers, streamers, casters i altres especímens.

La presència del català a la xarxa global ha estat prou rellevant en quant a continguts des del seus inicis, gràcies, en gran part, a la legió de wikipedistes, “forers” i militants del codi lliure que han lluitat perquè la llengua del principat tingués quelcom més que una presència residual al món.

La cosa canvía, des d’un inici, quan fugim de l’escenari “opensourcista” i entrem dins de la selva més comercial: presència del català nul·la, o gairebé nul·la, des que Sir Tim Berners Lee va tirar endavant el seu projecte.

És clar i notori que molts dels “Top10 Streamers” de l’estat Espanyol són nascuts sota l’auspici de la Moreneta i les seques amb botifarra, però en fan poca o gens bandera (no entraré aquí en la qualitat dels seus continguts, plens de crits infantilitzats i insults inacceptables a tercers) i per descomptat no utilitzen la seva llengua materna ni per dir Jesús quan esternuden. Amb el permís de Rosalía, és clar.

Les tornes, però, semblen estar canviant, encara que subtilment.

Com els gals davant César, un grup d’irreductibles continua resistint, sense tenir en consideració la màxima de “els Mexicans no m’entendran”.

Passo, sense més preàmbuls, a mencionar-ne de moment tres, per si us be de gust gaudir-ne. N’hi ha per triar i remenar!

La filóloga de guàrdia.

Youtuber acabada de sortir del forn i estudiant de filologia , transmet la seva passió de forma fresca i divertida… i sense embuts!

Pol Gisé.

La sol·lució perfecta per utilitzar tantes llengües com es vulguin, un canal per llengua! Per no dir que té en el seu poder la “recepta” per poder salvar el català a les xarxes. No us perdeu el vídeo. XD

Quant a l'autor

dani administrator

Deixeu una resposta